In navolging van kunstenaar Daan Roosegaarde hebben onderzoekers van OPTI-school een praktische oplossing bedacht voor de slechte luchtkwaliteit in een kantooromgeving. Begeleid door Frans Rasenberg is een eenvoudig klimaatsysteem omgebouwd tot een hoogwaardige luchtzuiveraar. “Het werkt, alle hoofdpijnklachten zijn verdwenen.”
Daan Roosegaarde vindt het onbegrijpelijk dat luchtvervuiling wereldwijd voor lief wordt genomen. Zelf legt hij zich daar niet bij neer. Om een signaal te geven bouwde hij in 2015 in Rotterdam de Smog Free Tower, ‘s-werelds grootste luchtzuiveringsinstallatie. Het doel is een bel met schone lucht te creëren. In die bel kunnen mensen schone lucht ervaren, nadenken, elkaar ontmoeten en samenwerken over hoe de hele stad smogvrij kan worden gemaakt.
Doordouwen
De Smog Free Tower staat model voor creativiteit en doorzettingsvermogen. Het project is een stimulans om op zoek te gaan naar oplossingen. Net als Roosegaarde stoort ook Rasenberg zich aan de berustende houding ten aanzien van slechte luchtkwaliteit. “In de discussies over het binnenklimaat gebeurt precies hetzelfde. Niemand doet iets. Als er eens iemand een idee voor een oplossing heeft zijn er hele volksstammen die allerlei bezwaren hebben. En uiteindelijk gebeurt er niets.”
De beweging die Roosegaarde in gang heeft gezet wil Rasenberg teweeg brengen op het gebied van binnenklimaat. Onderzoekers zijn uitstekend in staat om de problemen met de luchtkwaliteit te meten. Ook kunnen ze de oorzaken achterhalen. Zelfs het vinden van oplossingen gaat steeds beter. Maar zodra er initiatief wordt genomen om zo’n oplossing te implementeren rijzen er allerlei bezwaren op van leveranciers, adviseurs en installateurs. “Dat gezeur ben ik zat. Klanten hebben er geld voor over om klimaatklachten op hun werkplek te verhelpen. Wij hebben de kennis en de techniek om dat op een goede manier te doen. Daarom gaan we – net als Roosengaarde – vanaf nu gewoon doordouwen.”
Biofilters
Een eerste succesje is al behaald. Bij een callcenter in Enschede hadden de medewerkers veel last van keel-, ademhalings- en hoofdpijnklachten. Het klimaatsysteem – een warmtewisselaar zoals er duizenden in kantoren hangen – zorgde voor een aangename temperatuur in de ruimte. Maar er werd geen verse buitenlucht toegevoerd. Daardoor raakte de lucht in het kantoor steeds erger verontreinigd en dat is slecht voor de gezondheid.
Uit technisch onderzoek bleek dat het filter in het klimaatsysteem nauwelijks effectief was. Het systeem werkte als een stofzuiger zonder stofzak. Vuil werd naar binnen gezogen maar vloog net zo hard weer naar buiten. Dat is opgelost door de bestaande filters te vervangen door dikkere filters van een betere kwaliteit. “We hebben biofilters gebruikt. Die zijn van natuurlijk materiaal. Ze halen kleine stofdeeltjes en schadelijke stoffen uit de lucht.”
In tien uur tijd zijn 38 filters in de luchtbehandelingssystemen op een afdeling van ruim 70 medewerkers vervangen. Het resultaat is verbluffend: al het grof- en fijnstof wordt nu uit de lucht gehaald en ook de schadelijke stoffen zijn verdwenen. Binnen een kwartier waren de hoofdpijnklachten bij de medewerkers verdwenen. “Dit was een eenvoudige en goedkope oplossing, maar wel heel belangrijk. Want we hebben aangetoond dat zuivere lucht bereikbaar is voor ieder kantoor waar een warmtewisselaar is geïnstalleerd.”