Lang leve de koelkast
Koelkast_620x420

Met een heuse hittegolf in het vroege najaar hebben we de koelkast weer leren waarderen. Want altijd lag er in deze betrouwbare elektrische koele oase wel een fris drankje klaar. Voor menigeen is de koelkast is in zo'n periode bijna van levensbelang. De komende decennia zal het belang van de koelkast alleen maar toenemen.

Want de vooruitzichten beloven voor de komende jaren een gestage temperatuurstijging en dito toename van het aantal hittegolven. De koelkasttechniek gaat daarin een steeds prominentere rol spelen. En niet alleen als voorrraadruimte van koele drankjes. Want de techniek uit de koelkast is inmiddels zo ver ontwikkeld dat er complete gebouwen mee kunnen worden gekoeld. De koelkast heet dan ineens een warmtepomp, maar de gebruikte techniek is hetzelfde.

Logische keuze

Welbeschouwd is het ontzettend verstandig om de koelkasttechniek breder in te zetten. Want die heeft zich allang bewezen. Een koelkast is goedkoop in aanschaf, gaat minstens 15 jaar mee, is zuinig in gebruik en superbetrouwbaar. De techniek is simpel en eenvoudig aanpasbaar. Koelkasten zijn simpel om te bouwen zodat ze een ruimte naar behoefte kunnen koelen of verwarmen.

Maar de allerbelangrijkste reden om de koelkasttechniek te omarmen is dat deze werkt op hernieuwbare energiebronnen. De elektriciteit om een koelkast te laten draaien kan dus worden opgewekt met wind- of zonne-energie. Dat is de belangrijkste reden om de koelkast (warmtepomp) verder te ontwikkelen en vaker toe te passen.

Wat dat betreft krijgt de koelkast een steuntje in de rug van de wetgeving op het gebied van energieverbruik. Want de nieuwe BENG-norm (Bijna Energie Neutrale Gebouwen), die vanaf 2020 geldt, eist dat gebouwen geen of bijna geen energie meer gebruiken. En als er toch energie nodig is moet dat duurzaam opgewekt zijn.

Belofte voor de toekomst

De koelkasttechniek wordt regelmatig met succes toegepast, vaak in combinatie met omvangrijke systemen voor opslag van warmte en koude in allerlei reservoirs. Warmtepompen zorgen ervoor dat gebouwen met warmte of koelte in die bronnen op een aangename temperatuur blijven.

Maar ook in kleinschaliger klimaatsystemen werkt de koelkasttechniek probleemloos. Waar airco's de lucht vervuilen omdat ze  alleen in staat zijn om te koelen, zorgen deze slimme klimaatsystemen met geïntegreerde warmtepompen voor zowel het verwarmen als koelen van ruimtes. En ze voorzien de ruimtes daarnaast ook van verse schone lucht.

Als u als gebouweigenaar ooit moet kiezen voor een klimaatinstallatie krijgt u door deskundige installatieadviesbureaus allerlei geavanceerde installatieconcepten om uit te kiezen. Denk dan nog eens aan deze column en stel uzelf de vraag: welke lijkt het meest op een koelkast? Want dat is dan waarschijnlijk de beste keuze.

193