Ferrari
Spider

De vakantie is een mooie gelegenheid om kennis te maken met andere landen, met de lokale cultuur en de producten waar men trots op is. Buitenlandse toeristen in Nederland bijvoorbeeld waarderen de historie van de Amsterdamse grachtengordel of de Zaanse Schans. En ze kijken vol bewondering naar de stoere dijken die de Hollandse nuchterheid en spaarzaamheid uitademen.

Hoe anders is de volksaard in Italiƫ. Kunst, artisticiteit en tradities zijn verweven in het dagelijks leven. Indrukwekkende gebouwen uit de Romeinse oudheid vormen temidden van drommen toeristen het decor van duizenden Vespa's en fraaie auto's van illustere Italiaanse merken als Alfa Romeo en Ferrari. Een dergelijke allure is voor ons Nederlanders nieuw.

Droom

Vooral het automerk Ferrari dwingt ontzag af. Dat merk slaagt er al decennia in om een product te maken dat bijzonder tot de verbeelding spreekt en zo'n beetje de droom is van iedere autoliefhebber. Alles in de Ferrarifabriek staat in het teken van het produceren van ultieme kwaliteit in de meest stijlvolle vormgeving. Met hoog gekwalificeerd personeel, ruimte voor research en een zelfverzekerdheid die grenst aan arrogantie. Maar het resultaat spreekt voor zich, want ze maken auto's met een legendarische uitstraling.

Ook in Nederland zijn er legio bedrijven die in staat zijn om zeer goede technische producten te maken. Maar met name bij het ontwikkelen van geheel nieuwe producten is er niet de totale overgave die Ferrari eigen is. Het ontbreekt aan toewijding om in alle opzichten het beste product te ontwikkelen.

LBK

Op zoek naar een bedrijf dat in staat is om een innovatieve luchtbehandelingskast (LBK) te produceren zijn wij uiteindelijk terechtgekomen bij een bedrijf in Italiƫ. Dat heeft de ontwikkeling van die luchtbehandelingskast met dezelfde overgave ter hand genomen als Ferrari. Met ruimte voor research, oog voor kwaliteit, degelijkheid en aandacht voor details.

Een aantal van die innovatieve nieuwe luchtbehandelingskasten is inmiddels afgeleverd en geplaatst. Ze functioneren boven verwachting. De installaties zijn degelijk en kunnen jarenlang mee. Ze maken vrijwel geen geluid en zijn ongeveer 60% krachtiger dan was voorzien. Bovendien hebben ze een uitstekende prijs-kwaliteit-verhouding.

Beetje Ferrari

Een vergelijking met een echte Ferrari is misschien niet helemaal op zijn plaats. Zo'n auto kunnen wij alleen bewonderen als die ons op de snelweg voorbij rijdt. Maar het Italiaanse bedrijf dat onze luchtbehandelingskast maakt heeft wel bewezen dat het met de nodige toewijding heel goed mogelijk is om een hoogwaardig consumentenproduct te maken, dat uitstekend betaalbaar is. Daarom voelt die luchtbehandelingskast toch een klein beetje als een Ferrari.

Frans Rasenberg, wetenschapper binnenmilieu

193